reede, 3. juuli 2009

Veel gladioolidest ehk palun abi!

Gladioolid on ühed mu lemmikutest ja meeldivad ka mu emale väga, seega üritan tuleval aastal nendega ikka uuesti kätt proovida, seda enam, et on lootust ka parematele hoiutingimustele. Küll aga ehmatas Hilise kommentaar mind sootuks ära ja üritan seda teemat nüüd natuke rohkem lahti rääkida.

Hilise kommentaar: " ...Gladioolid on omaette pikk jutt, sibulatest tuleb just suuremad tütarsibulad alles jätta ja 3-4 aastased vanad suured minema visata. ... Viga ka see, et täitsa arusaamatu, miks neid vees leotasid, see kindel sibulate rikkumine? Haiguste tõrjeks ainult 5-10 min tugevas lillavees (sibula- sibulakoore- või küüslaugutõmmises) hoida, lasta kuivada ja siis maha istutada... "

Üldiselt olen jah alles jätnud tolle suurema sibula, millel veel eelmine sibul (sibulakönt või mis see nüüd õigem öelda oleks) all küljes kinni (mitte alati ja mitte kõigil) ning kui on olnud, siis kõik ülejäänud suuremad veel lisaks. Samas on olnud sibulaid, millel ongi ainult too üks suur sibul ning siis on terve pinutäis pisikesi, väiksemaid kui väikese sõrmeotsa suurus. No nendega pole küll muud teinud, kui eemaldanud suure küljest ja lihtsalt ära visanud ning tolle suure säilitanud.

Vette olen ma nad selle pärast pannud, et ämm ja äi teevad nii :). Tegelikult on aga asi selles, et nad on alati mai alguseks juba päris suured kasvud külge kasvatanud, kuid enne öökülmade möödumist (ehk enne mai lõppu) neid maha panna ei ole julenud. Ja nii olengi nad suurde kaussi pannud, millele siis põhja peale nii palju vett, et on juured ja veel natuke kaetud, mitte üleni ei pane vette. Kui küsisin nüüd ämma käest, et miks tema nad vette paneb, vastas ta, et sellepärast, et nad korralikud juured alla kasvataksid ning alles seejärel paneb mulda.

Siinkohal ma palungi nüüd targematelt abi – kas me oleme siis absoluutselt valesti toiminud?! Ja kui see tõesti nii on, siis on mul veel palju õppida. Olen väga tänulik, kui kellelgi on nüüd mahti õigeid näpunäiteid jagada või anda mõni asjakohane link, kust väärt infot leida! :)

Mälestuseks mõned õied:

3 kommentaari:

  1. Kunagi käisin ühel gladioolikasvataja loengul. Sealt jäi meelde see, et gladiool on üks tark sibul - sa võid ta rahumeeli varakult mulda panna - aga kasvama hakkab ta alles siis kui mulla temperatuur tema jaoks õige on. Tema soovituse järgi on paras aeg gladioolisibulad mulda torgata samal ajal kui kartulidki maha pannakse. Enne mauldapanemist võib neid tõesti kas siis lillavees või küüslauguvees natuke lobistada - aga kindlasti mitte leotada. Ka ei soovitanud ta gladioole ette kasvatada potis, sest gladioolide narmasjuurestik on väga õrn ja kui nad juba kasvama on hakanud, siis peale ümberistutamist põevad tükk aega. Tema soovitas ikkagi kohe mulda panna. Enne maha panemist tuleb ka sibulad korralikult puhastada, aga nii, et ei vigastaks pungasid. Kui miskit veel huvitab, küsi aga julgesti.
    Ahjaa - mina olen gladioolidele kohe peale mullast tärkamist sellise laiasilmaga võre peale pannud - et nad kohe kasvavad sellest läbi, siis ei ole pärast vaja neid toestada, kui nad ümberkukkuma kipuvad.

    VastaKustuta
  2. Oh, Nodsu, ära nii väga ehmu mu sõnade üle, aga ma armastan väga gladioole ja teismelisena juba hakkasin nendega tegelema.
    Kahjuks kodus olev materjal on kõik venekeelne ja ka internetist tean häid artikleid vene keeles, kui saad aru, võin lingid siia panna.
    Olen mõned aastad tagasi ka Kodukauniks foorumis gladioolustest pikemalt kirjutanud (Mirjam)
    Kui väga tahad, siis proovin kirjutada lühidalt gladioolide omapärast, kuidas säilitada sordiomadused, kasvatamisest ja sibulate ületalve hoidmisest oma blogisse. Paari lausega seda kahjuks teha ei saa.
    Muidugi on ka lihtsam võimalus - muretseda iga paari aasta järel uued sibulad, aga ka siis võiks natuke sibula ületalve hoidmisest ja kevadisest mulda istutamisest.

    VastaKustuta
  3. Deiale: see laiasilmaga võre idee tundub küll hea, nende kepikeste ja nööridega oli selline paras mässamine :).
    Hilisele: Vene keelega on mul paraku natuke kehvad lood, omal ajal sai selle vastu protesteeritud ja nüüd olen ise hädas, aga egas tol ajal selle peale mõelnud :P
    Lugesin Kodukauniks foorumist Su kirjutised läbi (võimalik, et mõni on veel lugeda) ning olengi juba targem :). Kui Sul aga tekib kunagi nii palju vaba aega (ega sellega nüüd ju kiiret ole), et üks gladioolide teemaline blogikanne teha, oleksin küll väga tänulik. Usun, et see oleks paljudele teistelegi abiks. ;)

    VastaKustuta