esmaspäev, 14. mai 2012

Palun kiiret iiriseabi!

:( Esimene vasikas läheb ikka aia taha, nüüd oleks vaja ta kuidagi aeda tagasi aidata... ehk on kuidagi võimalik. 'Cascade Springs' näeb väga kole välja – vana risoom on katsudes üleni täiesti pehme ning üks titadest on juba loojakarja läinud ja tundub, et kohe läheb sealt järgmine ka. Uurisin oma eelmisel aastal soetatud Iirise raamatust, mida selle õnnetukesega peale hakata. Peaksin ta nüüd siis välja kaevama ja katki lõikama? Tal on kokku 6 titat, mis tunduvad ok olema, aga nad on ju nii pisikese risoomiga, et kui ma nad eraldan selle vana tössu küljest, kas nad üldse jäävad mul hinge? Eelmine kord kui nad ära rohisin, puistasin lehtpuutuhka ümber, sellest ka selline kole välimus. See tundus juba siis selline kahtlane olema, kuid kuna lumi alles läks ja kõik oli üsna vettinud ja märg, lootsin, et tuul ja päike teevad oma töö ning olukord paraneb. Oleks pidanud juba siis kriitilisemalt sellesse suhtuma. Kas nüüd üldse annab veel midagi päästa?
Lisaks sellele maiustavad mu iiriste kallal sellised ~2mm suurused tumerohekasmustjalt sätendavad putukad. Kujutavad nad endast suurt ohtu? Lihtsalt ära noppida?

3 kommentaari:

  1. Kui Sa tahad sorti päästa, pead igal juhul need noored risoomihakatised selle mädanema läinu küljest lahti lõikama (iga lõike järel kõrveta nuga tules, ega ma ilmaaegu räägi, et õigel aednikul on välgumihkel taskus), desinfitseeri, lase ära kuivada ja kui nad on väga pisikesed istuta potti (sega mulda, veidi liiva ja veidi lehtpuutuhka), kui nad on kasvanud, võid maha panna, aga mitte sinna, kus see mädanik mullas on. Tegelikult peaksid Sa koos vana risoomiga ka osa mulda sealt ära koorima. Uuri enne istutamist ka noori risoome, nakatunud kohad tuleb neil välja lõigata.
    Kui Sul on raamat olemas, siis seal on sellest juuremädanikust korralikult kirjutatud ja nii tulebki toimida.

    VastaKustuta
  2. Tänud vastamast! Kuigi raamatus kirjas, jäi ikkagi lootus, et ehk minu aias ei ole nii hirmsa asjaga tegemist. Lõikasin ta katki ja oli ikka kole vaatepilt küll. Esialgu suutsin päästa 4 titte, kahel neist isegi natuke juuri küljes, kaks päris ilma. Potistasin nad praegu kõik eraldi ära ja eks siis aeg näitab, kas õnnestus.

    Guugeldamine andis tulemuseks, et tegemist maakirbuga ja pean nüüd nendega ka karmi võitlusesse astuma, üks iiris oli ikka neid paksult täis :(.

    VastaKustuta
  3. Kahjur on maakirp, aga tema kogu taime ei hävita, ta närib lihtsalt lehed koledaks, tema vastu aitavad mistahes putukatõrjevahendid.
    Risoom oli nakatunud aga bakteriaalsesse juuremädanikku, seda põhjustav bakter naudib igasugust niiskust, eriti külmal ajal ja tänavune talv oli ta arenguks eriti soodne, sest enne lume minekut sadas mitmed korrad vihma ja osaliselt ka sulatas lund. Istuta aediiris alati kokku taimedega, kes ei vaja kastmist ja pigem naudivad kuivust. Jälgi, et kasvukohalt kaoks kiiresti vesi, ka vihmavesi ja hoia pinnas kergelt aluseline. 1 kg lehtpuutuhka 1 m2-le tõstab mulla pH-d 1 ühiku võrra. Kui need nõuded on enamvähem täidetud, pole aediirise kasvatamisega mingeid probleeme.

    VastaKustuta