pühapäev, 18. juuli 2010

Hakkab saama


Esimese punapõse saab kasvukast varsti saia peale lõigata. Tomatihooaja alguses on parim maius lihtsalt võisai tomatiga, natuke soola ja pipart peale saputatud. Järgneb keedumunasai ning hiljem läheb seda tomatit, kui teda juba ohtralt võtta on, igale poole ja lihtsalt niisama, õuna eest, kah.
Kuigi avamaa kurgid õitsevad rikkalikult ja taimed on tugevad, poetab ta ometi hulga kurgihakatisi peale õite langemist maha. Aga tõenäoliselt on kurjajuur üks suvealguse öökülm, mis siit salamahti kiirelt üle lehvis, kuid ometi oma pahateo korda saata jõudis. Neid karvaseid nuntsakaid paistab seal siiski õnneks olevat, jääb üle vaid loota, et taimed neid rohkem maha ei pilluta. See oleks nüüd küll suur tagasilöök, kui ühtegi kurki ei saaks, vaim värskele soolakurgile ja talvistele hoidistele on juba paar nädalat ootusvalmis. Esimene tegu värsket soolakurki on küll nahka pandud, kuid seda kaubandusest toodud kurkidega. Tahaks ju ikka oma :).

4 kommentaari:

  1. Tomatiaeg on parim osa suvest. Meie pere peatoidus on oma nädalajagu just tomat. Kurkidega on kitsas - avamaa kurgid on kidurad, kasvuhoonekurgid õitsevad, kuid isasõied on ainult. Hommikul juba ähvardasin neid, et kitkun maa seest välja ja viin "tuleriidale". Näis, kas nii radikaalsed meetmed mõjuvad ja kurgid hakkavad midagi o´külge ka kasvatama.

    VastaKustuta
  2. Kurgil ei külmu õied, külm näpistab kogu taime. Viga viljaalgete varisemisel hoopis see, et tahab teist kurgisorti tolmlemiseks ja mesilasi, kes tolmeldavad. Järgmine aasta vaata kindlasti kas kurgisort on isetolmlev või mesilastolmlev.

    VastaKustuta
  3. Peenras on kahed erinevad kurgid, seemnepakkidel oli kirjas, et mõlemad on isetolmlevad. Kõikidel taimedel on näha ka isasõisi ning ringi lendlevatest mummudest ei tohiks aias ka puudust olla. Õnneks tundub, et ärakukkumise nähtus on nüüd pidurduma hakanud. Kas on võimalik, et kurgile on ilmad viljastumiseks liiga kuumad?

    VastaKustuta
  4. Mul on kurke kõvasti, ka selle kuumaga (aga kasvuhoones, avamaal ei ole veel). Seevastu tomatid alles hakkavad punastama.

    VastaKustuta